Nieuws

Op deze pagina vindt u al het nieuws rondom evenementen, retraites, bijscholing en opleidingen georganiseerd door SYN of aangesloten leden en yogascholen. Nog geen lid? Schrijf je in!


Satsangs 2024

Meer informatie volgt!


Yoga Wijsheden

Mala en bloemen

Innerlijke of uiterlijke wijsheid

Je bent daar waar je gedachten zijn. Ook al heb je monnikskleren aan, dan hoeft dit nog niet te betekenen dat je al een heilige bent. Echte wijsheid zie je terug bij alles wat je doet. Bij het spreken en denken en in doen en laten. Dat wil zeggen: wijsheid is niet alleen uiterlijk, het is zeker ook innerlijk! Daar gaat dit verhaal over.

Twee monniken gingen naar een heilige stad om een jaarlijkse ritueel bij te wonen. Ze moesten echter eerst een grote rivier oversteken. Een mooie, jonge vrouw stond ook voor de rivier, bij een doorlaatbaar gedeelte. Toch durfde ze de rivier niet over te steken. De ene monnik zei: ‘mevrouw, ik zal u helpen’. Hij nam haar op zijn rug en waadde met haar naar de overkant. De vrouw was hem zeer dankbaar en gaf hem een kus van dankbaarheid op zijn wang.

De andere monnik kwam hem achter na en liep lange tijd zwijgend naast hem voor hij sprak. Hij zei: ‘je hebt je gelofte van kuisheid verbroken en dat is een doodzonde. Je hebt jezelf met zonde belast!’ Monniken mogen namelijk niet in aanraking komen met vrouwen. Zij leggen daarvoor een kuisheidsgelofte af.

De monnik sprak daarna de volgende wijze woorden: ‘Jij draagt die mooie jonge vrouw nog steeds bij je in je gedachten. Ik heb aan de overkant van de rivier haar niet alleen fysiek maar ook in mijn gedachten losgelaten. Jij draagt haar nog steeds in je gedachten mee. Zeg mij nu in alle eerlijkheid wie is er wijzer?’

Zwijgend vervolgden zij hun weg. Het antwoord is eenvoudig te raden, toch…?