Nieuws

Op deze pagina vindt u al het nieuws rondom evenementen, retraites, bijscholing en opleidingen georganiseerd door SYN of aangesloten leden en yogascholen. Nog geen lid? Schrijf je in!


SYN DAG 26 NOVEMBER 2023

Landelijke SYN-dag zondag 26 november 2023.

Op die dag organiseert de branchevereniging Samenwerkende Yogadocenten Nederland (Benelux) haar jaarlijkse SYN-dag. Locatie Yogastudio te Nieuwegein. We starten om 09.00 uur met een ledenvergadering. Daarna volgt een spirituele lezing over de Prajñā Upanishad. Na de lezing kunnen aanwezigen genieten van restorative yoga, Thaise yogamassage en Taichi qigong. Tussendoor is er een eenvoudige lunch, koffie en thee. Tenslotte sluiten we de dag rond 16.00 uur gezellig af met een hapje en drankje. Zowel leden als niet leden zijn van harte welkom. Er wordt een niet verplichte donatie gevraagd. 

QIGONG

Paul Seelen (1976)

Vanaf jongs af aan hebben de Oosterse krijgskunsten mij enorm geboeid. Ik begon op mijn 9e met Kung Fu en dit groeide uit naar een passie voor Oosterse filosofie, Tai Chi en India. vanaf 2004 geef ik les in Tai Chi/Qigong, Traditioneel Reiki en weerbaarheidstraining. In zuid India volgde ik 3 jaar het Siddha Samadhi Yoga programma van Rishi Prabhakar en was ruim 14 jaar aktief binnen de Bhakti Yoga van de Krishna beweging ISKCON waar ik ook 2 jaar als monnik woonde in leefgemeenschap Radhadesh in de Belgische Ardennen. Tijdens deze workshop zullen we werken met enkele oefeningen uit de Daoyin (Taoistische) Traditie. Gericht op Ida en Pingala energie (Yin/Yang) Spanning en ontspanning om zo meer stroming te ontwikkelen in lichaam en geest. Qigong wordt in China gezien als de Chinese vorm van Yoga. Ta-Mo de ontwikkelaar van het Shaolin Kung Fu bracht Yoga van India naar China vanuit de Boedhistische aftakking van de Vedische leer.

Paul zal tijdens de SYN dag een workshop Tai Chi/Qigong geven.

THAISE MASSAGE

Thaise massage is een eeuwenoude techniek waarin drukpunten en stretches worden gecombineerd om spanning te verlichten en jezelf en anderen in balans te brengen. In deze workshop leer je, samen met een partner, een basismassage. De eerste helft van de workshop is de ene partner masseur, de andere partner ontvangt de massage. De tweede helft van van de workshop wisselen de rollen. Deze workshop wordt begeleid door een ervaren instructeur.

Foto gemaakt door Sonia Laan.

Sophie zal tijdens de SYN dag een workshop Thaise massage geven.

Thaise Massage


Yoga Wijsheden

Nooit te oud om te leren

Zelfs vergevorderde wijze mensen vallen nog weleens terug in onwijs gedrag. Zij struikelen dan weer over hun ego. Wijsheid is niet enkel weggelegd voor zogeheten echte Yogi’s. Ook eenvoudige mensen, die gewoon hun levensplicht doen, kunnen vergevorderde wijze mensen zijn. Daar gaat dit verhaal over.

Een oude en wijze Yogi was geestelijk vergevorderd. In de loop der tijd had hij door meditatie verschillende vermogens verworven. Toen hij op een dag in meditatie onder een boom zat, liet een grote bosduif vanuit die boom, precies op zijn hoofd een poepje vallen. Hij voelde zich onmiddellijk  zwaar beledigd en werd furieus. Met een vuurstraal uit zijn ogen doodde hij van kwaadheid de bosduif. De Yogi vervolgde daarna zijn reis. Hij kwam in een dorp aan en klopte aan bij het zesde huis.

Een getrouwde vrouw deed open en liet de wijze man gastvrij binnen. In India is het namelijk gebruikelijk dat reizende Yogi’s gastvrij worden ontvangen en een tijdelijk  onderkomen krijgen. Zij waste met eerbied zijn voeten en gaf hem te drinken, zoals de voorschriften voor gastvrijheid luiden. Daarna ging zij verder met haar huiselijke plichten. Ze maakte het avondeten voor haar man klaar. Inmiddels was het donker geworden en de Yogi had ondertussen ontstellende honger gekregen. De vrouw maakte echter geen aanstalten om eten voor hem op te scheppen. Zij wachtte geduldig op de thuiskomst van haar man. De wijze man kreeg steeds meer honger en werd innerlijk steeds kwader. Op een gegeven moment zei hij op gebiedende toon dat hij graag eten wilde hebben. De vrouw antwoordde hem met een liefdevolle stem: ‘Ga je me nu ook doden met het vuur uit je ogen?’.

Toen besefte de Yogi plotseling hoe verkeerd hij had gehandeld en schaamde zich diep. Hij ging op zijn knieën voor de vrouw en vroeg haar om vergeving. Natuurlijk vergaf zij hem. Op datzelfde moment kwam haar echtgenoot binnen en samen gingen zij eten. De vrouw in dit verhaal deed haar huishoudelijke plicht als echtgenote. Zij was in alle eenvoud verder gevorderd op het pad van wijsheid dan deze wijze man. De wijze man had geleerd van deze les en werd later een groot profeet. Zo blijkt maar weer dat je nooit te oud of te wijs bent om te leren!