Nieuws

Op deze pagina vindt u al het nieuws rondom evenementen, retraites, bijscholing en opleidingen georganiseerd door SYN of aangesloten leden en yogascholen. Nog geen lid? Schrijf je in!


SYN RETRAITE 2023

Beste SYN leden,

In het weekend van 28, 29 en 30 april vond in het Lioba Klooster te Egmond-Binnen weer een SYN retraite plaats. Vrijdag 28 april rond 16 uur kwamen de eerste deelnemers binnen druppelen. ’s Avonds na het diner, gaf Klaas (yogabrahmācarya) een mooie lezing over hoe yoga een informatiebron is voor alle religies. Daarna was het tijd voor rust, zodat we zaterdagmorgen 05.00 uur met frisse moed de dag konden starten met meditatie. Om 07.00 uur stond de kriyā yoga op de planning en na een heerlijk ontbijt om 10.00 uur een stevige sessie Hatha Yoga. Fulco verzorgde ’s middags de restorative yoga. Liggen op een strip en je er helemaal aan overgeven. Wat een enorme ervaring was dit! Na het avondeten was het tijd voor een lezing over de Mandukya Upanishad. De Upanishad die gaat over de klank/mantra AUM. Klaas werd tijdens deze lezing bijgestaan door Martijn. Hij begeleide het AUM met een kristallen klankschaal gestemd in de toon A. De laatste dag begon eveneens met een ochtend meditatie. Daarna werd er ruim een uur besteed aan de mantra’s van de chakra’s met als hoogte punt het tweestemmig zingen van AUM. Anne liet zien hoe je aan een basisschool klas moeilijke kinderen op een hele mooie manier yogales kan geven. Het weekend werd afgesloten met een zen wandeling. Op blote voeten, stap voor stap, mindfull wandelen. Gelukkig straalde het zonnetje! En ja helaas, aan al het fijne komt een einde. De retraite werd om 16 uur afgeslotens. Ik zou willen zeggen, hou de website in de gaten en geef je op voor de volgende retraite!


Yoga Wijsheden

Het goede overwint uiteindelijk altijd

De wet van Karma is met ons gewone verstand nauwelijks te volgen. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk te begrijpen dat als je – menselijk gezien – de slechtste dingen hebt gedaan tegen de mensheid, je uiteindelijk het LICHT kunt ontvangen. De reden daartoe: het goede zal uiteindelijk altijd het slechte overwinnen. Een gezegde dat hierop aansluit: ‘Je bent nooit te oud om te leren’. Of: ‘beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald’. Het verhaaltje hier gaat over een moordenaar die zich bekeerde.

Boeddha reisde veel met zijn volgelingen. Op een dag moest Boeddha met zijn gevolg door een dorp trekken dat door een beruchte bende was bezet. Daar woonde nu een hardvochtige bendeleider, die door iedereen werd gevreesd om zijn wreedheid. Diverse moorden stonden op zijn naam. De volgelingen smeekten Boeddha dan ook om niet door het dorp te gaan maar er omheen te trekken. Boeddha vond dat niet nodig.

Toen hij door de hoofdstraat van het dorp liep, werd hij door de bendeleider tegengehouden. Hij ging er prat op dat iedereen angst voor hem had en verbaasde zich er dan ook over dat Boeddha zo kalm en vriendelijk bleef. Hij zou Boeddha wel eens een lesje leren en daagde Boeddha uit voor een krachtmeting. ‘Ok’, zei Boeddha kalm, ‘Bewijs maar eens dat je de sterkste bent’ en wees naar een boom die midden op het dorpsplein stond. ‘Scheur die grote tak daar eens van de boom’. De beruchte bendeleider liep naar de boom. Hij pakte de tak beet en scheurde die met een schreeuw van kracht en agressie van de boom af. Hij was sterk, dus dat lukte makkelijk. De tak bracht hij triomfantelijk naar Boeddha. Boeddha zei: ‘Je hebt jouw kracht laten zien, die heb je nu bewezen, maar heb je ook de kracht om deze tak weer aan de boom vast te zetten? Met veel bombarie liep de man naar de boom toe en probeerde de tak weer op zijn plek vast te zetten maar natuurlijk lukte hem dat niet.

Na diverse pogingen liep hij beschaamd naar Boeddha terug. Boeddha pakte de tak op, liep naar de boom en drukte vol Liefde de tak tegen de plek waar deze van de boom was afgescheurd. Het wonder geschiedde! De tak bleef aan de boom plakken en was in een keer geheeld. De bendeleider viel op zijn knieën voor Boeddha en vroeg hem om vergeving van zijn slechte daden. Boeddha zegende hem. Sinds die tijd was deze beruchte moordenaar zijn trouwste volgeling. De Kracht van het Goede bleek uiteindelijk onoverwinnelijk!